Hvad er årsagen til huller i tænderne?
Huller i tænderne hedder ”caries” på fagsprog. De fleste mennesker får huller i tænderne på et eller andet tidspunkt i deres liv. Faktisk kan man stoppe yderligere udvikling i et begyndende cariesangreb, hvis mundhygiejnen forbedres. Huller i tænderne opstår, hvis der bakterier og næring tilstede. Da vi alle og altid har bakterier i munden og da vi indtager føde dagen lang, så er regelmæssig mundhygiejne alfa og omega. Såfremt disse bakterier ikke fjernes regelmæssigt, vil de danne plak og producere tilstrækkelige mængder syre, som vil skade tænderne.
Hvordan ser huller i tænderne ud?
Huller i tænderne viser sig i begyndelsen som hvidlige forandringer. Når syre fra bakterierne har trængt dybt ind i tand, vil overfladen langsomt begynde at smuldre og hullet er hermed dannet. Såfremt man ikke får stoppet angrebet, vil det fortsætte ind til nerven og man er så nødt til at rodbehandle tanden.
Hvordan stopper man huller i tænderne?
Huller i tænderne kan forebygges nemt og hurtigt. Man skal nemlig blot børste sine tænder morgen og aften, anvende fluortandpasta og benytte tandtråd og/eller mellemrumstandbørster. Men det er også ligeså vigtigt at gå regelmæssigt til tandlægen, da det kan være svært for dig at spotte de tidlige stadier af caries. Desuden kan caries imellem tænder også være svære at spotte, selv for tandlæger. Disse huller viser sig ofte først på røntgenbilleder.
Hvad gør man ved huller i tænderne?
Tandlægen vil oftest bore i tanden og fjerne det syge tandvæv og fylde hullet ud med forskellige fyldningsmaterialer (se nedenfor). Indimellem kan man vælge at se det an, hvis tandlægen mener, at det vil være det mest gunstige for dig og din tand. Det kommer dog an på, hvor alvorligt hullet i tanden er, stadie, osv.
Man kan anvende forskellige tandfyldningsmaterialer alt efter situationen:
- Plast er det som de fleste tandlæger anvender nu om dage. Det er nemt at arbejde med og man kan få farven til matche dine egne tænder. Plast er blødt til at starte med. Tandlægen vil trykke det ind i hullet og forme det efter tanden. Når dette er gjort, vil det blive hærdet med speciel lampe, hvor man lyser direkte på plasten. Det er vigtigt at hele hullet lukkes grundigt med plasten. Sker dette ikke, kan der dannes ny caries i kanten eller under selve fyldningen.
- Glasionomercement er også tandfarvet, men det er ikke nær så stærkt som plast. Derfor anvender man det primært til børn, dvs. på mælketænder. Hos voksne patienter anvendes glasionomercement også, dog til visse specifikke situationer, f.eks. bruger man det til fyldninger langs tandkødsranden, til reparationer ved siden af en gammel fyldning eller kroner, mm.
- Sølvamalgam er som navnet antyder en blanding af hårde metaller og kviksølv. Fyldningen er typisk hård én time efter behandlingen. På grund af de miljømæssige konsekvenser ved brugen af kviksølv, anvender man sølvamalgam som sidste udvej, dvs. i situationer, hvor alle andre fyldningsmaterialer ikke vil være tilstrækkelige.
- Guld kan også bruges, dog primært til at genopbygge en svært beskadiget tand, hvor plast ikke vil være tilstrækkelig. Dog er guld en dyr løsning.
- Porcelæn bruges til de helt store genopbygninger, f.eks. kroner. Fordelen ved porcelæn er at det kan laves i præcis den farvenuance, der passer til dine resterende tænder. Processen starter med at der tages et aftryk. Dernæst støber man og sliber et indlæg eller en krone. Denne bliver så efterfølgende lime til tanden. Dette er også en dyr løsning, men det er et produkt, som holder længe.
Hvordan undgår jeg huller i tænderne?
- Du skal børste dine tænder med fluortandpasta to gange om dagen.
- Du skal bruge tandtråd, tandstikker og/eller mellemrumsbørste jævnligt. Snak med din tandlæge, hvad der vil være bedst for dig og dine tænder.
- Du skal undgå søde mellemmåltider, f.eks. spise slik, kage eller smådrikke af en cola dagen lang…..
- Du skal gå regelmæssigt til din tandlæge og få en tandrensning og tandtjek. Der visse sygdomme og medicin, som kan give mundtørhed, hvilket øger din risiko for huller i tænderne, hvis du ikke tager dine forholdsregler.
(ref. Tandlægeforeningen)