Mundslimhindeforandringer
Mange forskellige sygdomme kan vise sig som slimhindeforandringer i form af diverse forskelligartede forandringer, såsom rødme, sår, after, belægninger, farveforandringer, osv.
Årsager til mundslimhindeforandringer
Størstedelen af mundslimhindeforandringer skyldes godartede årsager. Disse kan f.eks. rygning, infektioner, medicin, systemiske sygdomme, mangel på vitaminer, osv. Men det hænder indimellem at årsagen kan være ondartet. Du skal straks søge læge eller tandlæge, hvis du f.eks. har et sår, som ikke vil hele eller hvis du opdager en knude i mundhulen. Vi vil anbefale, at du for sikkerheds skyld søger tandlæge, hvis du oplever/opdager mundslimhindeforandringer, uanset om du tror, at det er godartet.
Din tandlæge vil oftest kunne stille en hurtig diagnose. Skulle man få mistanke om, at det skulle være ondartet, vil du blive henvist til en speciallæge i øre-næse-hals sygdomme eller nærmeste kæbekirurgiske afdeling.
Sår i munden
De fleste sår i munden heler (bør hele) inden for 12 dage, hvis man eliminerer årsagen til problemet. Det kan f.eks. være en protese, som ikke sidder ordentligt på plads, og forårsager uhensigtsmæssig tryk eller slid på mundslimhinden.
Årsager til mundhulekræft
Et par hundrede danskere får konstateret mundhulekræft om året. Der er påvist en øget risiko for mundhulekræft hos mennesker, som ryger og samtidig har et alkoholmisbrug. Det er nemlig et faktum at alkohol i sig selv er kræftfremkaldende og risikoen for kræft stiger i takt med mængden af alkohol som indtaget. Dermed øger alkohol risikoen for kræft i de organer det kommer direkte i kontakt med, dvs. fra mund til endetarm. Rygning og alkohol er således en særdeles uheldig kombination. Sammen øger de risikoen for kræft i mundhule, svælg, strube og spiserør. Hvis du oplever et sår i mundhulen, som ikke vil hele og der ikke er nogen umiddelbar forklaring, skal du straks undersøges af din tandlæge eller læge. Jo, tidligere sygdommen bliver opdaget, jo bedre er chancerne for at overleve sygdommen.
Du kan læse mere om mundslimehindeforandringer på Tandlægeforeningens hjemmeside.